Arne börjar skolan

I tisdags var vår första lektion av nio på den tävlingsinriktade valpkursen för Anne Dahlin. Det är alltid lika roligt att gå kurs för Anne! Det är visserligen bara två år sen jag gick samma kurs med Indy, men det finns alltid saker som man glömt bort eller saker som Anne har utvecklat. Dessutom är det en mycket bra miljöträning, då vi är sex valpar totalt i en inomhuslokal på 95 kvm med matta och speglar på flera väggar. Bara att få träna inomhus i den här lokalen är värt vartenda öre!!
I tisdags gick vi genom belöningar, belöningsord och belöningsregler. Ingen nyhet för mig där, men bra att ha ögon på sig så man inte gör något tokigt. Vi gick genom lite annat också, men belöningsdelen är det vi fick i läxa.
Nästa gång ska vi titta på sitt, ligg och ingångar (att sätta sig i fotposition på min vänstra sida) + pallen (eller klossen). För er som inte vet vad pallen är, så lär man hunden att kliva upp på en låg pall eller en kloss. Sen vill man att hunden ska ha framtassarna kvar på klossen/pallen och röra bakbenen så hunden kommer  in i fotposition. Jag använder mig av en trave med dvd-fodral som jag tejpat ihop och satt fast en antiglid matta i botten. Mycket fiffigt när man sen ska plocka bort ”pallen” och hunden till slut ska kunna göra rörelsen utan den hjälpen, dvs stå stilla med framtassarna och flytta bakdelen så hunden kommer in fotposition.

Ingångar, sitt, ligg och stå + pallen har jag redan tränat lite på, naturligtvis även på belöningarna och belöningsorden.

Mina belöningsord:

  • Bra = behåll din position belöningen kommer till dig i min hand
  • Ta = Belöning kastas eller ges av mig men du får bryta din position
  • Varsegod = spring och ta en belöning som lagts/kastats ut tidigare
  • Ut = spring och ta en belöning som lagts ut rakt bakom hunden

Bra och ta fungerar bra, men varsegod har vi bara börjat lite med och ut har vi inte börjat med alls.
Sitt, ligg och stå fungerar bra! Har nu börjat lägga kommando på rörelserna, men har kvar stor handrörelse på ligget som hjälp, så jag får exakt det läggande jag vill ha. På mina tidigare hundar har jag inte använt några hjälper för att lära in ligg och även sitt, men jag vill absolut inte ha in någon frustration när jag tränar Arne. Frustration hos schäfrar ger nästan alltid pip och det vill jag INTE ha!!
Jag hoppas att han fungerar likadant som Diesel vad det gäller hjälper, dvs han bantar nästa bort dem själv och vad jag sett hittills verkar det stämma.
Ingångarna fungerat mycket bra!! Har en lite handhjälp kvar bara så han hamnar i rätt position när han ska sätta sig. Han är så himla söt!! Jag har valt att lära honom den gamla ingången, dvs han går in på min högra sida, runt bakom mig för att sen sätta sig i fotposition på min vänstra sida.
Början till apportering har vi också lekt lite med. Jag lurar honom att gripa ett föremål (vittringspinne) och sen säger jag ”tack”, han spottar ut pinnen och får en godis. Det vi håller på med nu är att han ska hålla pinne olika lång tid…. Inte lika lätt, men det tar sig! Det här med att lära hunden att släppa/spotta ut det den har i munnen när man säger ”tack” är mycket effektivt!! Om jag ser Arne ta något han inte får ha säger jag ”tack”, han får en godis. Han tycker inte att han har förlorat något och det ger ingen ägandekonflikt över föremål.
Föremålet som han inte fick ta ligger kvar på marken/golvet. Jag väntar nu ut honom och ser om han tänker ta föremålet igen, tänker han det nejar jag honom med hård röst precis när han tänker gripa. Jag plockar bort föremålet och ger honom något som han får ha istället. Så här har jag gjort nu sen han kom hem och han rör inte Pelles alla legobitar och småbilar som ligger överallt. Jag är mycket nöjd med det resultatet!! Ja, visst får jag bakslag fortfarande, men det är bara att jobba vidare!

När jag läser genom det här inlägget ser det ut som vi tränar jämt, men så är det inte. Han är extremt lättlärd och vi tränar korta korta pass på fem till absolut max tio minuter, men mellan 2-5 gånger per dag beroende på vilken dag det är. Han är en fröjd att träna, med en härlig attityd och lagom aktivitetsnivå.

Indy och jag har slipat mycket på detaljer i elitprogrammet, men har även börjat träna linjetag och trippelmarkeringar (jaktträning). Elitprogrammet börjar kännas riktigt riktigt bra och i morgon tänkte jag länka hela programmet utom fotgåendet i inomhuslokalen i Upplands Väsby. Fotgåendet är inte helt klart för att kunna länkas, men jag har fått ordning på hans position igen och det känns  verkligen kanon!!
Vi tränade lite idag på en plogad grusplan uppe i Orminge. Vi körde rutan, apporteringdirigering, fjärr, metallapportering, zätat och fotgåendet. Skit pom fritt vad bra han gick!!!!!!! Min underbara syster åkte snowracer med Pelle under tiden jag tränade och Arne var hemma med husse. När jag tränat klar åkte jag och Pelle snowracer också, undra vem som tycker det är roligast… 😀

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Arne börjar skolan

  1. Sarate skriver:

    Kul att läsa om din träning med Arne och framförallt att du beskriver och förklarar VARFÖR du gör som du gör. Det är mycket lärorikt! Kram

  2. mamma skriver:

    DU ÄR DUKTIG GUMMAN. GÅ INTE UT FÖR FORT NU. JAG SÄGER BARA ” DÅLIG MAGE”. KRAM FRÅN ETT SOLIGT MEN BLÅSIGT SPANIEN. KRAMAR MAMMA O PAPPA.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s