Spår, lydnad och skotträning

Idag på förmiddagen la jag spår till killarna. Till Indy ville jag ha korsande spår och Arne skulle jag fokusera på att belöna ofta och få till bättre markeringar på pinnarna. Det gick ju sådär……

Arnes Spår 14 130324
Liggtid: 60 min, inget syn intryck
Underlag: Hård skarsnö med ca 3-4 cm nysnö, på vissa ställen bara skarsnön.
Terräng: Öppen, Rensätraängarna
Väder: Sol, 2 minus grader
Spårsträckning: 320 m spår, länk till spåret , 4 pinnar + pinne som slut. Inget godis. Mycket korsande spår.
Utvärdering: Dagens spår var tänkt som ett motivationsspår och även fokus på att markera pinnarna.  Jag ville inte ha så mycket korsande spår, så jag valde ut en yta som var relativt orörd. Det jag inte tog med i beräkningen var att det är ett populärt promenadstråk… Efter en timme var det många korsande spår och dessutom färskare än mitt…. Strax innan jag släppte på gick det en matte med hund väldigt nära och på ett ställe korsade de vårt spår. Den hunden eller någon tidigare hund måste även ha tagit den ena pinnen för vi hittade bara 4 pinnar av 5 och då går ju Arne alltid i spårkärnan så jag skulle sett om han missade och gick över någon pinne.
Så mycket motivationsspår vet jag inte om det blev.. Jag fick in flera fina belöningar när han låg på lite i selen och hade ett bra sug. Sista pinne markerade han fint, så markeringarna börjar vi få ordning på. I morgon är det spår igen på schemat. Hoppas på att de spåret blir som jag hoppas på och utan överraskningar.

Indys Spår 12 130324
Liggtid: 60 min, inget syn intryck
Underlag: Hård skarsnö med ca 3-4 cm nysnö, på vissa ställen bara skarsnön.
Terräng: Öppen, Rensätraängarna
Väder: Sol, 2 minus grader
Spårsträckning: 530 m spår, länk till spåret , 4 pinnar + pinne som slut. Inget godis. Mycket korsande spår.
Utvärdering: Jag ville ha flera korsande spår. Det jag inte tog med i beräkningen var att det är ett populärt promenadstråk… Efter en timme var det många nya korsande spår…. Suck! Indy hade stora problem att reda ut alla korsande spår. På ett ställe fick jag hjälpa honom. Det var så många korsande spår att jag helt enkelt ledde honom till ett ställe där det bara var mitt spår och släppte på igen.
Jag är mycket nöjd med hans vilja att reda ut spåren, men det var alldeles för svårt för honom. Skäms på mig! För övrigt tog han vinklarna fin fint och apporterade alla pinnarna och svansen viftade för fullt! 🙂
I morgon ska vi spåra igen. Den här gången ska jag välja ett ställe med endast några få korsande spår och förhoppningsvis inga som är färskare än mitt!

Kl 14 var det skotträning på klubben idag. Eftersom Indy är jakttränad var jag övertygad att jag skulle få problem med platsliggningen med skott. Jag var helt säker på att han skulle lyfta på huvudet och till och med sätta sig för att kolla om det var någon som kastade dummies/fåglar. I några veckor nu har jag tränat platsliggning med plötsliga ljud som störning, t ex skrammel, att jag sparkar hårt på ett plank osv osv. Allt för att han ska förstå att man måste ligga oavsett vad det är för ljud runt omkring. Indy har tyckt att träningen varit mycket rolig eftersom han får bollkast om han ligger blickstill. Ja, han har börjat vifta på svansen av förväntan, men för övrigt ligger han still med hakan tryckt i backen.
Hur gick det med skotten då? Jo, han rörde inte en fena.. 🙂 Helt underbart!! Nu fortsätter vi att åka på skotträningarna på klubben så jag är helt bombis på att han ligger trots skott!
Tränade även budföring med Peter som mottagare och det gick asbra! Han lekte till och med med Peter!! Alltså jag skickade till Peter, han kommenderad fot när Indy kom, lekte med lekisen och tog in honom fot igen och skickade tillbaka till mig. Nästa gång ska jag prova med att han bara får godis hos mottagaren.
Körde även genom de andra momenten i appellen och det kändes riktigt bra. Framförgåendet har vi fortfarande en hel del att jobba på, men det blir bättre och bättre för varje pass.
Sen var det fikapaus. Susanne med Peppels bjöd på tårta, eftersom de fick sitt första första pris i elitlydnaden igår. 265 poäng fick de ihop och detta trots att de nollade apporteringsdirigeringen!!! Mycket snyggt jobbat!!!!!
Efter fikat tränade jag Arne inne i klubbstugan, fot, inkallning, ingångar, apportering, platsliggning (hakan i backen). Han har en tendens till att bli för belöningsfixerad… Om jag har leksaken i handen eller lägger den på backen kan han inte göra något annan än glo på den. Jobbade en hel del med det och det tar sig. Det här måste jag jobba mycket mer på, för det kan skapa ljudande i framtiden.

Jag är mycket nöjd med dagen! Ja, hela helgen!! Nu ska jag krypa ner i sängen med min make och titta på lite tv innan John Blund kommer.

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Spår, lydnad och skotträning

  1. carinahaglund skriver:

    Härligt att det går så bra i er träning! Och jag är imponerad av ditt strukturerade sätt att träna och sedan utvärdera. Just nu, som nybliven ”mamma”, har jag fullt upp med att hålla koll på vem som kissade senast 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s