I flera grupper på Facebook pågår det nu diskussioner om varför intresset för brukset minskar och vad vi kan göra för att öka intresset för grenarna igen. Det är mycket intressant att följa!
Personligen tror jag att vi som tränar och tävlar bruks idag måste bli duktigare på att hjälpa nybörjare. Vi måste låta nybörjare få vara med i våra träningsgrupper! Ja, visst det är inte meningen att vi ska hålla kurs för dem, men när de gått en kurs måste vi välkomna dem i grupperna. Jag vet att många t ex sök och rapportgrupper har problem med att få till träningar pga för få deltagare. Om vi skulle ta in lite oerfarna skulle vi få till fler träningstillfällen och fler tävlanden, så tävlingarna inte ställs in pga för få deltagare. Fler som tränar/tävlar skapar även fler funktionärer till våra tävlingar.
En annan diskussion är att vi inte ska anpassa regelverket till mindre hundar, t ex vikt och utformningen av apporterna i allmänhet och tungapporten i synnerhet. Jag är helt för en anpassning. På det viset får vi in nytt blod i grenarna och de kanske köper en brukshund nästa gång. Folk är oroliga för att en anpassning ska leda till sämre avel inom brukshundsraserna. Men anpassningen är ju inte att t ex minska vikten på tungapporten till de stora hundarna som schäfer, rottis osv, utan att att anpassa apporterna till de mindre raserna och där ingår även t ex kelpien som ÄR en bruksras. Det viktiga är att vi behåller svårighetsgraden i specialmomenten och under inga omständigheter tar bort skotten. På det sättet främjar vi aveln av mentalt bra hundar, både bruksraser och icke bruksraser. En hund som kan fortsätta arbeta trots skott eller ett tufft spår kan inte ha en dålig mentalitet.
Nej, vi måste bli öppnare och våga anpassa oss så bruksgrenarna inte dör ut!!!