Hårda spår!

Igår när vi var ute o åkte lite svängde vi förbi det nyöppnade Byggmax som ligger mellan Hålludden och Värmdö Marknad (Ingaröavfarten). Mittemot var det stora ytor där de tippat fyllning och en del av plattan hade de lagt bergskross på (0-150 mm) som sedan var tillplattat till en fast yta. Helt super för att spåra hårda spår med hundarna!!!
Så idag åkte jag dit och med facit i hand hade Indys spår, hade bara fyllning (lera, grus, lite små sten) kunnat legat mycket längre. Han spårade i stort sätt likvärdig som i skogen. Det var nog lite för blött för att kunna räkna detta spår ett hårt spår. Däremot var det intressant att se hur mycket han går bredvid när det är mycket vind. Han fick jobba lite mer när det blev medvind. Går liksom inte att fuska på samma sätt på det här underlaget och jobba med hög näsa. Indy behöver helt klart spåra mer hårda spår så han får ner näsan och förstår att det inte tjänar något till att gå med hög näsa. Jag är mycket nöjd med hans spårning, han jobbar på bra och löser problemet. 🙂
Arnes spår var första delen där det var fyllning och han spårade utan problem, tog första vinkeln bra och fortsatte ut på bergskrossen där det mest såg ut som en grusplan med lite större stenar då o då. Vid andra vinkeln blev det mer och mer storsten och han tappade efter vinkeln. Letade o letade, fäste inte. Jag gick lite framåt och han försökte hitta, måste ha passerat första pinnen under tiden vi jobbade på att han skulle hitta spåret. Sen kom jag till ett ställe där jag mer exakt visste vart jag gått och kunde då hjälpa honom genom att peka på backen där spåret gick. Nu ramlade polletten ner och med stor noggrannhet spårade han på. Efter andra apporten (som blev hans första) blev han mycket säkrare och spårade på i lite högre tempo, dvs inte myrtempo utan mera långsam promenadtakt… 😉 Han är så sjukt noggrann och tar om, undersöker osv för att vara helt säker att han är på rätt väg. Sista delen gick riktigt bra och slutapporten apporterades under tjo o tjim!! Vilken spårhund!! Det här har jag inte gjort för sista gången. Nästa tillfälle får Arne fyllning med ca 2 timmar liggtid och Indy bergskrossen med ca en halvtimmes liggtid.

Efter spåren var klara åkte vi till Värmdö BK för att träna i deras uppletande ruta. Den rutan är så bra, för man ser hundarna i stort sätt hela tiden + att det är äng närmst stigen och lite mer skogsaktigt längs ut.
Här har jag o Arne en hel del att jobba på…. Jag zick zackar lite ut slänger sex föremål på mellan 30-50 meters djup under tiden Arne sitter o tittar på vid baslinjen. Första skicket är alltid pang ut och hittar fort den första, som han med hög fart kommer in och lämnar av. Belönar med lite dragkamp. Sätter honom vid sidan och skickar om. Han springer ut i hög fart och nitar sen ca 15 meter ifrån mig. Hur ska jag få bort det här????? Har nu provat olika metoder vid olika tillfällen.
1. Tystnad. Jag har bara stått tyst och tittat ut i rutan. Arne står kvar och glor… Ibland har han strulat runt lite på 15-20 meter, men där hittar han ju inget. Någon gång har han gått ut på djupet och hittat ett föremål tid. Flera gånger har han kommit in och satt sig fot igen. Två gånger har han sprungit ut i hög fart i området där föremålen ligger för att sen vända tillbaka och komma in i hög fart som om han skulle ha hittat något…
2. Sagt sök igen när han stannat.. Inget bra! Då kan han stanna igen efter ca 10 meter till och så får man säga sök igen osv. Och i min värld belönar jag hans stopp indirekt om jag kommenderar sök på nytt.
3. Konkurrens. Kallat in och skickat Indy om han stannar. Fungerar inte alls. Stannar igen när jag skickar honom nästa gång.
4. Ta ett eller några steg mot föremålen. Fungerar ibland, men han går oftast inte ut tillräckligt djupt, utan han stannar igen och jag får ta ett nytt steg och då har han kommit ut i rätt område.
5. Lägga föremålen närmare. Måste lägga de så nära då att det knappt blir något sök och det känns inte rätt i magen. Det är inte själva sökandet som är problemet utan att kunna söka/jobba en bit ifrån mig.
När jag ser honom får jag känslan att han inte har en susning om vad han gör. Utan synintrycket glömmer han helt av vad han vad vi göra och frågar då istället. Jag har ju jobbat mycket med lydnad, att ta kontakt, att vara hos mig så han har helt enkelt svårt att ta för sig när jag inte är nära. Måste nu vända det hela. Har fått lite idéer från två av mina underbara klubbkamrater. Ska prova och återkommer med rapport. Är det någon som läser min blogg som känner igen beteendet och har ett tips: SKRIV DET I EN KOMMENTAR!! Alla tips mottages tacksamt!!!

Indys uppletande var super idag! Rutan var i stort sätt vallad efter Arnes o mitt tragglande idag. La ut fem föremål, på avstånd från 10-50 m, varav merparten på 40-50 meter. Klockade inte honom, men han jobbade i hög fart med påkopplad näsa, med ett bra sökmönster och missade inte ett enda föremål. Underbart!
Nu ska jag ställa mig och laga köttfärslimpa! 🙂

Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s