Anteckningar från Bitkurs – grund för Frida Wallén

Vilken bra kurs! Nu har jag massor med nya roliga saker att träna på och bygga en bra grund för ett skydd som förhoppningsvis räcker hela vägen till SM. 😉 Jag kommer inte skriva några förklaringar till mina anteckningar, utan är det något ni inte förstår är det bara att fråga.

Ha koppel på hundarna i början när man leker med dem. När de får vinna lekisen beröm en massa och va ”imponerad” över hur starka de var. Bjuder de inte lekisen till föraren igen utan vill vända därifrån, ryck lite mjukt i kopplet så hunden följer med dig när du backar. Kalla INTE på hunden, utan låt bara glad. Seg dra inte i kopplet, då blir det bara en ”koppelkamp”. När detta fungerar hundra i koppel, koppla loss. Bjuder inte hunden lekisen då, ge loss kommando och leken är slut en stund.
För att öka lusten att komma in med föremålet knuffa iväg hunden när den börjar närma sig och fortsätt backa själv. Följer inte hunden med ryck lite mjukt i kopplet samtidigt som du låter glad. Kalla INTE på hunden, utan låt bara glad.
Losskommandot (loss, tack släpp eller vad man använder) betyder; rör inte leksaken. Håll fram föremålet och säg losskommandot. Försöker hunden ta föremålet tryck det mot hunden och säg kommandot igen tillsammans med nej. Är hunden väldigt het kanske man måste gå på den med en korrigering. Målet är att du ska kunna säga losskommandot och hunden skulle aldrig drömma om att ta föremålet oavsett vad du gör förrän den får ett ”varsegod” ”ta” eller vad man använder.
En hund med bra självförtroende bär svansen högt, så vill man att hunden bär svansen i leken.
Om du vill hetsa hunden för du föremålet från hunden. Vill du lugna för du föremålet mot hunden.
Reta/hetsa hunden om hunden släpper föremålet eller är oengagerad i leken.
Vill hunden äga föremålet, lägga ner det på marken för att bita o leka själv (grisa – Fridas utryck för det beteendet 🙂 ) så är leken slut.
Hundar som är lite oengagerad i kampen, vänd ryggen till och dra hunden bakom dig. När du känner att den blir tyngre, släpp och bli imponerad. När det börja fungera dra hunden mot saker väggar, hinder osv. Vad noga med att låta hunden vinna innan den säger: Nä, det här vågar jag inte.
Lär hunden att det är du som bestämmer vilket föremål som är roligt just nu. Låt hunden vinna i kampen ofta när det är ett föremål som den tycker mindre om. För att få leka med ett favoritföremål, låt hunden jobba lite för det: en kontakt övning, en bevakning, ett fotgående osv.
Hunden ska inte på eget bevåg släppa den leksak man leker med bara för att man tar upp/visar ett annat föremål.
Lägg tid på att bestämma vad som ska vara roligt just nu. Det underlättar sen för att få till lydnaden bra i skyddet.
Början till att bita med vinklat huvud som t ex hunden måste göra i modprovet, grundläggs under kamplek genom att du vinklar huvudet på hunden gradvis mer och mer. Mycket vinster i detta läge, så hunden förknippar vinklat huvud med något positivt.
Arne har en tendens till att tycka att kastade saker som ligger stilla är tråkiga. Bind ett snöre i lekisen, kasta och när hunden precis böjer sig ner för att gripa ryck undan. Gör det en max två gånger. Nästa gång får hunden ta föremålet och då blir man mycket imponerad. Låt den få gripa några gånger och ryck undan igen osv osv.
Har hunden en tendens till att släppa eller tugga mycket på föremålet. Kasta med lina på, när hunden ha gripit dra försiktigt i snöret så det blir ett konstant drag. Då måste hunden hålla fast annars tappar den föremålet. Om den skulle släppa, dra undan och snuva hunden på lekisen.
I skyddet vill man att hunden ska ”springa genom figgen”. Dvs hunden ska ha en konstant hög fart och inte sakta av strax innan den ska hopp upp för att bita. För att träna detta håll en kampleksak lågt, lite lägre än huvudhöjd en bit ifrån någon av din sida med två handsfattning. Vilken sida du håller den på beror på vad du ska tävla i.
Sätt hunden ca 20-70 meter från dig kommendera sen att den ska få komma och ta föremålet. Om hunden vill bromsa innan gripandet, kasta föremålet bakåt strax innan hunden börjar bromsa. Gör så några gånger, prov sen att vänta längre och längre innan du kastar föremålet. När det fungerar, låt hunden gripa föremålet ur din hand. Noga med att du släpper direkt du känner att hunden gripit föremålet.
När det fungera mycket bra, prova att hålla kvar föremålet och följ med hunden i rörelseriktningen. Om allt fungerar ser det ut som hunden får åka karusell runt dig och sätt försiktigt ner hunden på marken när du bromsat in hastigheten lite. Träna på ”karusellen” för sig under kampleken.
När hunden känner sig trygg i det här höjer du leksaken mer och mer så hunden måste komma i full fart och hoppa upp för att kunna gripa föremålet. Variera höjden. Om hunden börja visa minsta tveksamheter, gå tillbaka i träningen. Hunden ska känna ett så stort
självförtroende så den aldrig tvekar eller är orolig för att det ska gå fel. Då får du ett bra och kraftfullt bett/överfall.

Nu ska här tränas kamplek. Det ska blir sååå kul!! I morgon kanske jag hinner lägga ut tipsen jag fick från privatlektionen för Frida. Riktigt bra tips, framför allt hur jag ska få Indy att ta vinklarna bättre i spåret och hur man lär hunden att sökmarkera på jackor och ryggsäckar. 🙂
Nu är klockan mycket och det är hög tid att nanna kudden. Tur man har semester! 🙂

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Anteckningar från Bitkurs – grund för Frida Wallén

  1. Vad roligt med anteckningar från Frida-dagarna!
    Tack för att du delar med dig 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s