Jippi, Indy spårar!!!!!!!!

Jag har spårat tre gånger hittills den här veckan. De två första spåren har väl fungerat så där… Flera gånger per spår tar han upp huvudet och blir helt passiv och står bara och glor rakt fram…. Började analysera det beteendet och anade att det berodde på osäkerhet. Han förstår inte vad jag vill att han ska göra. Han börjar spåra bra några meter och sen kommer slagen över spåret och jag bromsar in honom. Antagligen är Indy en sådan hund som har det spårbeteendet, dvs stundvis slå lite över spåret. Kom fram till att jag måste ge honom friheten att göra det, men inte tillåta att slagen blir för stora och inte tillåta att han tar upp huvudet.
För att få honom mer spårnoga måste jag nog använda mig av riktigt gott godis som kommer ganska tätt och så prova att lägga pinne i spåret som han får apportera med gott godis som belöning. Ingen bollkastning då det kanske drar upp hans aktivitetsnivå och han tappar koncetrationen. Här kommer veckans spårlogg:

Spår 7 130311
Liggtid: 10 min, inget synintryck
Underlag: Mjuk och hård skarsnö
Terräng: Öppen, berget i skogen bakom tomten
Väder: Sol, 3 minus grader
Spårsträckning: ca 200 m spår, tre mjuka böjar, godisbelöning några stycken. Kastade bollen i spåret vid fem tillfällen då han gick perfekt i spårkärnan, var av det sista kasten blev slutet.
Utvädering: Bitvis spårade han riktigt bra, däremellan var det fladdrigt och stå glo ibland. Provade att varje gång han var på väg att ta upp huvudet kommendera spår igen, så han inte hinner stå och fundera så mycket. Kändes bra och jag tyckte han tog upp huvudet mindre på slutet. Ska fortsätta så!

Spår 8 130313
Liggtid: 0 min, synintryck
Underlag: Mest hård skarsnö
Terräng: Öppen, isen på Krokträsket
Väder: Sol, 3 minus grader
Spårsträckning: ca 200 m spår, format som ett u, godisbelöning (torrfoder) några stycken. Kastade bollen i spåret vid fyra tillfällen då han gick perfekt i spårkärnan, var av det sista kasten blev slutet.
Utvädering: Nja, gick så där. Flera gånger tog han upp näsan och bara stod och tittade rakt fram i spårets riktning. Däremellan spårade han bra, lite mycket sicksack ibland. Måste nog ändra lite taktik… Får klura lite…

Spår 9 130316
Liggtid: 0 min, synintryck, såg när jag började gå.
Underlag: Hård skarsnö, men ett ställe var det barmark ca 10 meter.
Terräng: Lätt kuperad skog
Väder: Sol, 1 minus grader
Spårsträckning: ca 300 m spår, format som ett u, men gick lite kurvigt pga skogsterrängen. En liten ostkub ca var 5 till var 10 meter, 2 pinnar i gropar efter ca en tredjedel och efter ca två tredjedelar. En lite hög med ostkuber i grop som slut.
Utvädering: Jag var ju tvungen att komma på ett annat upplägg så han skulle vilja suga tag i spåret på ett annat sätt än han gjort tidigare.
Mitt upplägg med detta spår var alltså riktigt gott godis. Tillåta honom att slå lite mer i linan, med tanke på att han blir passiv om jag styr honom för mycket. Spårpinnar i spåret som han får apportera med gott godis som belöning, eftersom att bära och hämta grejer är det bästa han vet.
DET FUNGERADE!!!!!! JAAAAAA!!! HAN SPÅRADE!!!!
Stundvis slår han lite över spåret, ca en meter åt varje sida, men inte ett enda avbrott då han tog upp huvudet ur spåret. Övergången skarsnö, barmark, skarsnö verkade han inte ens reflektera över. Han ligger på duktigt i spårlina och jag för hålla igen tempot lite annars börja han slå för stort. Pinnar i spåret tyckte han var toppen. Det ska jag fortsätta med!! Likaså ostkuber ganska tätt. Efter ca en fjärdedel av spåret blev han mer och mer koncentrerad, för han ville ju inte missa någon ostbit. Jag är så himla nöjd!!!!!!!!!!

Nu kanske jag äntligen kommit på hur jag ska lägga Indys spår. I morgon ska jag träffa en kompis som heter Susan (hon har en släkting till Diesel, Barvatorp´s Gucci Q). Vi ska lägga lite spår borta vid Nacka Golfklubb. Ska bli kul! Jag har inte träffat henne på evigheter!!
Jag funderar på att låta Indys spår ligga i alla fall 10 minuter innan påsläpp och 3 pinnar i spåret och naturligtvis ostkuber!! Börjar nog blir dags för det nu när jag vet att han spårar bara jag gör rätt. 🙂
Arne ska få ett spår med flera nittiograders böjar och 2-3 pinnar och liggtid på ca 50 minuter. Jag längtar tills i morgon!!!!

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s