Där sprack lydnads-SM, mot nya mål!!!

Igår åkte jag och vovvarna till Nynäshamn för elitlydnad i Kalvöridhus. Ett mycket trevligt, stort och ljust ridhus. Det var en bra banan och Indy kändes fin. Vi fick startnummer 2 av 9, mycket nöjd med det numret. Då hinner jag spåra och träna lite med Arne innan prisutdelningen.
Gruppenmomenten gick mycket bra, 10:a 10:a!
Värmningen kändes bra och jag gick in på planen med en bra känsla!
Gjorde ett fint fritt följ som belönades med en 9.
I zätat satte han sig inte utan ställde sig igen, en 6.5:a i betyg.
Inkallningen var han seg. Dåligt tempo och långsamt ställande och läggande, en 7:a. Det sämsta betyget vi någonsin fått på en inkallning.
Rutan var kanon denna gång med!! En 10:a, underbart!!
Apporteringsdirigeringen var tempot lite lågt och en sned ingång, en 8.5:a.
Hopp metallapport blev det ett dåligt gripande och dåligt tempo in, en 8:a.
Vittringen gjorde han en fin sortering och tog pinnen direkt, men tempot ut och in gick i trav… Betyg en 8:a.
Fjärren gjorde han jätte fint! Han har aldrig varit kvick i skiftena och denna gång fick vi avdrag för det och för lite framflytt, en 8:a.
Vi fick totalt 270 p, ett 1:a pris och en 7:e placering. Det var många riktigt bra ekipage med och det blev bara två som inte fick ett första pris. Jag var alltså sämst av de som fick första pris. Det säger ganska mycket om nivån på de övriga ekipagen!
Jag är nöjd med Indy! Jag vet inte vad det var som gjorde att tempot var lågt idag, men om vi bortser från tempot har min träning gett resultat. Jag har nu bara en elittävling kvar och vi måste ha SJUKT höga poäng för att komma in bland de 60 bästa på kvallistan till SM.
Jag har räknat fram och tillbaka, kritiskt tänkt över vad vi kan prestera och kommit fram till att vi kommer inte lyckas att få så höga poäng utan en jäkla massa tur. Därför har jag beslutat mig för att stryka mig från den sista tävlingen, släppa lydnads-SM satsningen och ladda om för nya mål.
Att vi skulle börja träna jakt och starta i öppenklassen på jaktprovet i Bro den 20 april var redan bestämt. Men det jag också gått och funderat på och förberett oss lite för är att det nog är dags för att satsa på brukset! 😀
Jag har redan anmält mig till ett MH den 14 april på Waxholms BK och kommer troligtvis komma med. Man måste ha gjort ett MH om man ska få starta i appellklass (första klassen) i brukset om hunden är äldre än 18 månader.
Det jag inte har kunnat bestämma mig för är om jag ska köra spåret eller söket. Nu har jag tänkt att starta appellen i spår. Appellen spelar det ingen roll vilken gren man startar i. Det är de övriga klasserna som man måste tävla i varje gren för att få starta i nästa klass. Efter appell kommer jag tävla i spår och sök i varje klass. Dvs jag vill ha uppflytt i båda grenarna innan jag fortsätter till nästa klass.
Om man tittar på lydnadsdelen i brukset är det inte många moment som vi behöver lära in. I appellen är det framförgående, i lägre är det platsliggning med skott, kryp och framförgående, i högre är det platsliggning med skott, kryp, skall och framåtsändande, i elit är det platsliggning med skott, framåtsändande, kryp, skall och stegen. Mao är det fyra nya moment som ska läras in och platsliggning med skott som störning. Ska bli super kul med lite nyinlärning!! De här momenten är även moment som Arne ska lära sig, så det ska bli spännande att se vilka olika inlärningsmetoder som kommer att passa Arne respektive Indy.
Sen behöver vi naturligtvis ta itu med budföring, spåret och söket. Uppletandet som kommer i högre är väldigt likt söket i jakten, så det ser jag inte som något problem.
Jag kommer börja med spåret och prova samma inlärningsmetod som Arne, men Indy kommer bra få se att jag gå iväg inte hur jag lägger spåret. Risken finns annars att han blandar ihop det med jakten. Bruksöket kommer jag börja träna när vi är klara med appellen i spår. Har hittat några bra appellspår  som jag vill anmäla mig till. Det första är Bro-Håbo den 5 maj. Jag har alltså 2 månader på mig att lära honom att spåra… Det går nog bra! Spåra gör han på prommisarna. Jag ska bra få honom att spåra när jag vill och rätt spår. 😀 Det löser sig nog!
Hoppas på hinna spåra lite idag!

För Arnes del igår blev det ett spår först och sen lite lydnad i ridhuset vid sidan av (det var ett STORT ridhus) tävlingsbanan. Han jobbade på fint och blev inte störd av folk och hundar runt omkring. Duktig kille!!
Spåret blev så här:

Spår 8 130302
Liggtid: 15 min, inget synintryck
Underlag: Hård skarsnö
Terräng: Öppen, äng
Väder: Halvklart, 0 grader, kraftig vind
Spårsträckning: ca 300 m spår med fyra 90 graders böjar, godisbelöning (fetaost) 5 st med varierande längd mellan, leksak som slut.
Utvädering: Eftersom det var kraftig vind la jag spåret så det blev nästan som en fyrkant. Detta för att se om han jobbar olika beroende på hur vinden kommer. Vinden berörde honom inte alls! Spårade fint i spårkärnan och klarade de lite skarpare böjarna utan problem.
Det som däremot får honom att tappa koncentrationen är att det var en ny plats. Varje gång vi spårar på en ny plats stannar han till ibland och tittar runt omkring sig, men fortsätter sen efter en stund att spåra fint igen. Ett tag framöver ska jag välja ut några platser som jag växlar mellan, så han inte känner behovet att se sig omkring.
Han spårar mycket fint och verkar förstått vad vi gör. Han känner igen situationen och letar spår så fort vi går från bilen. Det känns bra! Har nu börjat sätta på selen strax innan spårpåsläpp, så han får en tydlig signal när det är dags att börja spåra.
Nu känns det som det är dags att låta spåret bli äldre. Nästa spår tänkte jag ska få en liggtid på ca 40 min.

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Där sprack lydnads-SM, mot nya mål!!!

  1. Lindha skriver:

    Tur ni har massa år till på er, Indy är ju bara barnet ;). Lycka till med dom nya aktiviteterna- kul att köra flera saker med sina vovvar!

  2. kerstin o matti skriver:

    DU HAR STORA PLANER VÅR LILLA GUMMA. ÖNSKAR DIG ETT STORT LYCKA TILL. KRAMAR FRÅN MAMMA OCH PAPPA

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s