Vi tränar på

Arne
I tisdags var det tredje tillfället på valpkursen. Vi gick genom att sitt med kontakt i utgångsposition vid sidan (grundträning för fotgående) och repetition av tidigare övningar, dvs belöningsord, sitt och ligg (vi kör även stå ;)), bakdelsträning på pallen och ingångar. Jag är mycket nöjd med min lilla duktiga schäfer. Han jobbar på, tyst, lugnt och hyfsat koncentrerat. Det är svår miljö att träna i med 5 andra ekipage inomhus på en ganska liten yta (95 kvm), men för att bara vara nästan tolv veckor gör han det bra!
Så här är kunskapsnivån nu:
Sitt – börjar förstå kommandot, använder sällan handtecknet som hjälp och sätter sig nästa alltid med rätt teknik.
Ligg – bra teknik från stå men inte från sitt, handhjälp kvar, börjar ana att han kopplar ihop kommandot med vad han ska göra. Håller på att tänka ut en metod för att få bättre resultat från sitt.
Stå – fungerar bästa. Ställer sig med rätt teknik båda från sittande och liggande utan handhjälp, flyttar dock ena frambenet ibland.
Ingångar – mycket nöjd!! Gör det mycket bra och har börjat plocka bort handhjälpen för att han ska sätta sig rätt vid sidan.
Bakdelskontroll på pallen – går utmärkt!! Fick i läxa till nästa gång att lägga på ett kommando som betyder ”rumpan in”. Tänkte hitta ett ljud som kommado, istället för klapp på låret. Har inte bestämt mig än för vilket.
Sitta med kontakt i utgångsposition – går också bra. Fick i läxa att han ska klara 10 sek till nästa gång.
Belöningsorden – fungerar också bra. Fick i läxa till nästa gång att jobba med två belöningar, så han måste ”lyda” rätt belöningsord om han ska få belöningen. T ex lägga en godis på marken och ha en i handen. Den som ligger på marken får han bara ta om jag säger ”varsegod” och den i handen om jag säger ”ta”. Har inte provar än, men jag ser framemot att få prova.
Inkallning – har vi inte börjat med än på kursen, men jag tränar det ändå. Tycker det är ett bra sätt för att få hunden att lära sig att sitta kvar + komma på inkallningskommandot ”hit”. Arne börjar förstå och idag provade vi att sätt ihop sitt, sitta kvar, komma på hit och göra ingången. Gick strålande!! Jag lämnade honom som max ca 8 meter. Dutti vovve!!
Apportering (hålla fast ett föremål tills han får ”tack” kommando) – har vi inte börjat med på kursen heller, men jag tränar lite på det också. Det går framåt, men han har svårt för att hålla pinnen mer än några sekunder.
”Tack” kommandot – sitter dock mycket bra! Får honom till och med att släppa något ätbart om han vet att han får något gott godis när han släpper.

Det vi jobbar mest på just nu det är att få en bra och engagerad lek. Han gör framsteg hela tiden och om några veckor när leklusten verkligen brukar komma hos valpar, ska det bli spännande att se om de grunder jag jobbat på fungerar. Dvs kunna släppa på ”tack” trots att han kampar för fullt, komma in glatt med leksaken, inte gripa eller springa till kastat föremål innan belöningsord.

Indy
Vi slipar vidare på elitmomenten. Hade en mer lyckad lyckad länkning av de sista momenten i lördags när vi var i inomhushallen i Väsby, än veckan innan. Han tog dock fel vittringspinne, men sorterade bra. Fjärren satte han direkt, härligt!!
Inkallningen jobbar vi mycket med på prommisarna, för att jag ska få till det tvärstopp jag vill ha i ställandet. Går mycket bra!! Nu ska vi bara få det att fungera lika bra när det blir mer tävlingslikt och länkat med andra moment.
Har tränat några vittringar utan länkning och de fungerar bra, mao är det länkningen som gör att det spricker.
På lördag ska vi till hallen i Väsby igen. Denna gång har jag och syrran bokat två timmar. En timme till Indy och den andra timmen till Arne och Zigge. Ska bli så kul!

De senaste två dagarna har jag varit lite förkyld igen… Morgonprommisen i morse blev en kortis, delvis pga förkylningen och delvis pga kylan. Jag fryser mycket och kan inte sätta på mig mer kläder, för då kan jag inte röra mig. Fortsätter det att vara så här kallt måste jag investera i en skoteroverall, alternativt ett par riktigt bra termobrallor. Nu kör jag med dubbla fleeceunderställ, ett par fritidsbyxor med kraftigare tyg i, tjock fleecetröja, min Arrak Outdoor-jacka, tjockfodrad mössa och tjocka tumvantar. Trots att jag går i rask takt, så fryser jag. Nä, så där en 5-6 minus tycker jag är lagom. Allt över 10 minus är för mycket!!
Nu börjar John Blund kasta sand. Ska bara ta en snabbtitt på fejjan, sen är det tack o god natt. Hundarna sover redan som små stockar!!

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Vi tränar på

  1. Lindha skriver:

    Hur mår Indy? Vet man vad som var fel på honom? Stackarn 😦
    Verkar vara en lugn o sansad schäferpojk du fått tag i, fint det ser ut med träningen! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s