Semestern, jaktprov med Indy och träningstävling med Diesel

Ja, de första tio dagarna tillbringade vi i Funäsdalen (se min tidigare blogg http://annikasvardag.bloggplatsen.se ). Vi hade verkligen toppendagar i fjällen med härliga dagsturer.

Väl hemma tog vid det lugnt, åkte och tittade på husvagn (funderar på att inhandla en till nästa sommar), badade och tränade naturligvis lite hund. Den 23 juli var det dags för start i öppenklass B-jaktprov för mig och Indy. Mer om det kan du läsa längre ner.

Tisdagen den 24 juli vid 17-tiden bordade vi Baltic Queen för resa till Tallin. Där tillbringade vi en natt och två dagar innan vi tog en annan båt hem. Jag rekommenderar verkligen en tripp till Tallin. Mysig stad, bra klädshopping och mysiga restauranger!!! Hit vill jag åka igen, men då stanna flera nätter. Det fanns så mycket kvar att utforska!! Vi var hemma igen vid 10-tiden på fredagen den 27 juli

Sen blev det träningstävling på Haninge BK på fredagkvällen med Deiesel, mer om det längre ner. Helgen hann vi bada lite i Sågan och pyssla lite hemma. På söndagen styrde vi bilen mot mina föräldrar i Oxelösund och måndagen tillbringades på Kolmårdens Djurpark. Det är första gången som jag är på Kolmården och jag tyckte det var toppen!!!! Jag brukar inte gilla djurparker för man ser så tydligt att många djur mår dåligt, men Kolmårdens djur såg hyfsat tillfreds ut. Det häftigaste av allt var Delfinariet och delfinshowen. WOW!!! Jag har har fått en ny dröm!!!! Jag vill träna delfiner!!!! Jag har ingen önskan att vara med i själva showen, men ååååå vad jag skulle vilja träna delfinerna till nya trick!!!!

Sen var det inte många dagar kvar på semestern…. Givetvis hann jag träna lite mer med hundarna tillsammans med mina härliga träningskompisar. Vad skulle jag göra utan er????

 

B-jaktprov öppen klass i Örebro 23 juli

Det blev tidig avgång för att hinna till samlingen i Örebro kl 8, men det var det värt. Vi fick ett toppen väder och träffade en massa trevliga människor. Provet svårt, men vädret kanon, domare och funktionärer underbart trevliga. Det blev en toppen dag!! Jag gick ut som sista par och vi kom till start vid 16-tiden på eftermiddagen, men det gjorde inte så mycket. Jag hann se de flesta av de tolv ekipagen innan mig och det är ALLTID lärorikt!!Uppläget var enkelt, men med många klurigheter som gjorde att hundarna fick problem. Jag ska försöka förklara hur det såg ut.

Jag fick börja med en dubbelmarkering på land. Avstånd ca 40 m, men en kastare så fåglarna hamnade ca 10 meter från varandra med ganska flaka kast. Indy får in dem snabbt, men tog en lite konstig väg till nummer två. Sen fick vi sitta passiva och titta på när den andra hunden gjorde sin landdirigering ca 45 grader åt vänster från markeringarna (en kanin) och sen även den hundens dubbelmarkering. Därefter var det vår tur att ta landdirigeringen…. Vi har ju haft lite problem med att ta kanin de sista två träningarna innan provet. Av någon anledning vill han inte hämta Kalle kanin. Dirigeringen gick bra, men strax innan han ska gripa ser jag att han viker av. Jag såg på hans svansföring att han var nära, men när han förstod att det var en kanin sprang han vidare. Som tur är såg inte domaren det, för då hade vi fått viltvägran och en 0:a i pris. Efter mycket om och men får jag honom tillbaka till kaninen och då kommer han glatt in med den… Han var bara tvungen att kolla lite runt om först så den inte fanns någon mysig pippi han kunde hämta istället… Suck!!

Sen var det dags för söket. Här var det två sökområden som var L-formade med en damm mellan. Man fick först ta in tre fåglar på ena söket, sen gå mot det andra söket vända upp 90 grader för en störningsmarkering i samma område som landmarkeringarna. Sen fortsätta gå till det andra sökområdet (skickplatserna låg ca 20 meter från varandra). Indy plockade snabbt in de två första pippisarna, men sen låg vinden på starkt över dammen från det andra söket och jag fick stoppa Indy upprepade gånger från att simma över dammen(ca 40-50 meter) till det andra sökområdet. Tillslut får jag honom att fästa i ”sitt” sökområde och då hittade han den tredje pippin. Nu var det dags för mig att byta sökområde och få min störningsmarkering. Störningen brydde han sig inte om och hittade sen snabbt två fåglar. Den sista blev svår…. Den låg mitt på den kortklippta delen av ängen längst bort i ”L:et”. Han var överallt utom mitt på ängen och sökte. Tillslut dirigerade jag ut honom till området, men får inte vind på den. Vinden gäckade alla hundarna på söket. Det blev som virvelvindar mitt på ängen, satt vimlar där, så man såg hur vinden fladdrade hela tiden. Många hundar hade problem med pippisarna som låg på den kortklippta ängen. Jag måste villigt erkänna att jag aldrig har träna på att pippisarna/dummiesarna kan ligga där det är lite vegitation, så jag får helt skylla mig själv. Dessutom sökte Indy STORT!!! Söket var ca 10×40 + 20×20 i L-formation och han sökte av minst det dubbla!!! Jag behöver verkligen jobba mer med sök på öppna ytor och få honom att inte bara springa som en galning!!!

Sen var det dags för vattenarbetet. Vi fick vara passiva när den andra hunden fick sin dubbelmarkering. Tur i oturen så hann Indy inte se kastaren och kasten, utan hörde bara skotten men såg aldrig vart pippisarna landade. Till min stora fröjd fann jag mig snabbt och började rikta honom tidigt mot det område där vi skulle hämta vattendirigeringen. När den andra hunden var på väg inte med pippi nummer två gick vårt dirigeringsskott och när den andra hunden leverade sin pippi till husse skulle jag skicka Indy. Dirigeringen var svår. Rakt över dammen där han skulle simma förbi tre små (max en meter i diameter) öar, ta sig upp på andra sidan och i vassen ca 1 meter från vattenkanten låg pippin. Jag trodde aldrig att detta skulle fungera, men min lilla guldfärgade diamant överraskade mig. Han simmade fint förbi öarna, men hamnade lite snett till vänster. När han är i höjd med den lilla udden som pippi låg på blåste jag stopp, han lyssnar fint, och dirigerar honom åt höger. Han tar inte min höger signal så jag blåser stopp omedelbart igen och kommenderar med lite skärpa i rösten ”röd” (vårt kommando för höger). Då lyder han och simmar rakt mot pippin, går upp i vassen, hittar den snabbt och simmar tillbaka till sin överlyckliga matte!!!! För mig spelade det i detta läge ingen roll om vi fått noll i pris, jag hade vunnit högsta vinsten. Min hund gjorde en jättefin vattendirigering som många av de andra hundarna haft jättesvårt med!!!!!

Nu var det dags för vår dubbelvattenmarkering. Man fick vända ca 90 grader åt höger och på den strandbanken i vassen landade pippisarna ca 15 meter från varandra. Indy spikar första och tar en lite omständig väg till nummer två. Ner i vattnet, simmar åt vänster istället för lite snett till höger, upp stranden och strandvägen till pippin, letar knappt efter den och tar sen raka vägen tillbaka. Varför gjorde han den omvägen??? Han är för rolig min hund!!!

Med tanke på svårigheterna och min undermåliga träning av söket, samt att han var yngst av de startande hundarna, gjorde han ett ofantligt bra prov!! Jag är sååååå nöjd!! Det hela räckte till ett andra pris och en tredje placering av fjorton hundar!!! Min duktiga lilla kille!!! Här kommer domarkritiken:

Sammarbetsvilja: Samarbetar gärna med sin förare, men bättre åtlydnad av tecken och signaler önskas.

Sökarbete: Täcker av alla mark, men har stundtals inte näsan påkopplad vilket medför en del spring som påverkar effektiviteten.

Fart: Hög

Uthållighet: Håller

Näsa: Används oregelbundet

Dirigerbarhet: Land: mycket omständig, men löser uppgiften. Vatten: Löser uppgiften på ett bra sätt.

Markeringsförmåga: Land: nr 1 bra, omständig utgång till nr 2, men löser uppgiften utan hjälp. Vatten: markerar nr 1 bra. Nr 2 diffus bild, men löser uppgiften utan stöd.

Skottreaktion: Uppmärksam

Stadga: Tyst och fast

Apporteringslust: Spontana upptag, bra inlevereringar.

Apportgrepp: Korrekt grepp och avlämningar.

Simteknik: Simmar bra.

Vattenarbete: Arbetar gärna i vatten.

Hundtolerans: Stör ej/störs ej.

Sammafattande kritik: En kraftfullt arbetande hane som genomför större delen av provet på ett bra sätt. En omständig landdirigering och stundtals bristande effektivitet i sökarbetet påverkar priset. 2:a pris.

 

Diesels träningstävling i lägre lydnaden på Haninge BK

Jag tyckte det var dags att kolla av om han klarade av att vara tyst i skarpt läge. Jag är MYCKET nöjd!! Fick lite ljud när vi ställde upp för platsliggningen, men i själva programmet var han TYST!!! Inte ett pip!!! Fotgåendet var en katastrof (ojämn position, trängde, snett och segt sitt) men resten av momenten var BRA! Ja, små detaljer finns att jobba på, men helheten var BRA!! Jag är sååå underbart nöjd men min vackra underbara schäfer!!!

 

Övrigt på G

Diesel har fått klåda och veterinären hoppas/tror att det är rävskabb. Han får nu behandling för det och det är för tidigt att säga om det är rätt diagnos eller ej. Uppe på det har han även fått en kraftig analsäcksinflamation, som nu långsamt börjar bli bättre. På torsdag ska jag till veterinären igen för ny spolning av analsäckarna samt insprutning av antibiotika.

På lördag är första tillfället på lydnadskursen jag ska hålla i Eskilstuna åt kennel Ryegate’s. Det ska bli sååå kul och spännade att få lära ut det jag kan och jobba med nya ekipage!! Jag längtar!!!

Hundträningen fortsätter. Indy tränar sök, linjetag, hämta kaniner och lite dubbelmarkeringar. Diesel försöker jag få klar för start i lägre klass sök den 23 september med allt vad det innebär. Bådas träningar går långsamt framåt!

Nu är det dags att säga God Natt!!!

 

 

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Semestern, jaktprov med Indy och träningstävling med Diesel

 1. Håller tummarna för att det är rävskabb!
  Stackarn, det har varit mycket nu senaste året… 😦

  Kul med jaktprovet, bättre lycka nästa gång!

 2. Karin Romdahl skriver:

  Det var väl en rättvis bedömning av domaren tycker jag. Även om jag tycker att Indy oftast lyssnar på dina signaler så har du ju själv sagt att han ibland blir ”bror duktig”. Superkul att vattenarbetet fungerar så bra! Han är en pärla lilla Indy.

  Visst var det häftigt med delfinerna, skulle vara jättekul att få vara med och träna.

 3. Lena skriver:

  Tack Annika för ännu en fantastisk blogg till morgonkaffet – något bättre kan jag inte tänka mig. 🙂 Underbart inspirerande och du – jag kan verkligen se dig i rollen som delfintränare. Kram

 4. vildarnas skriver:

  Blev det ngn vagn? 😀 När du uppdaterar gör du det ordentligt!!
  Hoppas nu Diesel ”bara” har rävskabb så drygt med klåda :-/ Stackarn allt på en gång 😦
  Kram!

 5. Vi funderar också på att skaffa husvagn 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s